De cannabisindustrie blijft zich maar ontwikkelen en vooruitgang boeken op het gebied van biobrandstof, landbouw en medische toepassingen. Nu steeds meer sectoren de voordelen en veelzijdigheid van de plant omarmen, rijst de vraag of 2022 het jaar van wereldwijde standaardisatie wordt. Lees verder om meer te weten te komen.
Standaardisatie van cannabis in 2022
Voordat we laten zien welke mogelijkheden de standaardisatie van cannabis kan bieden, behandelen we eerst de meest voor de hand liggende vraag: wat bedoelen we precies met standaardisatie? Dit is een concept dat erop is gericht om de wereldwijde benadering van cannabis te reguleren. De acceptatie en het gebruik van wiet en hennep verschilt namelijk sterk over de hele wereld.
Sommige landen hebben de plant bijvoorbeeld gelegaliseerd en benutten volop de economische voordelen ervan. Andere landen hebben wiet echter nog niet gelegaliseerd, omdat ze de potentiële therapeutische en agrarische impact ervan over het hoofd zien of negeren.
De standaardisatie van wiet draait om het vaststellen van een uniforme, logische benadering van de plant en afgeleide producten ervan. Dit strekt zich uit tot de effecten van het kruid op de gezondheid, de omgeving en commerciële industrieën.
Voordelen van wiet en gerelateerde producten
Om te begrijpen waarom standaardisatie cruciaal is, bekijken we eerst de veronderstelde voordelen van Cannabis sativa L.
Hennep-biodiesel
Biobrandstof wordt van levende organismen gemaakt. Daarom heeft het minder impact op het milieu dan fossiele brandstoffen. Ethanol en biodiesel zijn bijvoorbeeld gangbare biobrandstoffen, maar er is ook een alternatief: hennep. Hennep heeft meerdere eigenschappen waardoor het volgens deskundigen een uitstekende kandidaat voor biobrandstof is.
Allereerst is de plant ongelooflijk robuust en gedijt ze goed in slechte bodemomstandigheden. Daarmee is ze makkelijker te kweken dan andere gewassen. Onderzoek suggereert ook dat hennep een schonere bron is dan soja of koolzaad. Combineer dit alles met een laag waterverbruik, bodemregeneratie (zo meer daarover) en een kweektijd van maar zes maanden, en hennep is plotseling een commercieel zeer aantrekkelijke optie!
Medische toepassingen
Er is enorm veel belangstelling voor therapeutische wiet. Elke week weer laten nieuwe studies de potentieel gunstige impact van de plant en de belangrijkste stoffen die erin zitten (cannabinoïden) zien.
Als een van de weinige plantensoorten heeft cannabis een chemische structuur die kan samenwerken met het menselijk lichaam, namelijk via diverse receptoren.
De mogelijke therapeutische toepassingen van cannabis strekken zich uit tot:
- Verlichting van chronische pijn
- Tremorreductie bij de ziekte van Parkinson
- Symptoombeheersing bij ziektes als endometriose en PTSS
Om het kort te houden, heeft cannabis hierbij veel potentie vanwege de unieke interactie ervan met lichaam en geest. De mate van deze interactie wordt echter nog wel onderzocht. Daarbij valt er nog veel te ontdekken over de dosering en bijwerkingen op de lange termijn.
Gezondheid
Mensen hebben steeds meer aandacht voor hun gezondheid, met name in het licht van de COVID-19-pandemie. Een middel dat daarbij in rap tempo de markt verovert, is CBD, een van de belangrijkste stoffen in wiet en hennep. Opmerkelijk is de synergie van CBD met huidverzorgingsingrediënten, wat tot de ontwikkeling van allerlei CBD-crèmes, -lotions en -balsems heeft geleid.
Waar veel consumenten en ondernemers echter tegenaan lopen, is de toenemende kloof tussen de groei van de industrie en een gebrek aan regulering. Steeds meer mensen gebruiken CBD-producten om hun mentale en fysieke gezondheid te ondersteunen, zonder te weten of hun nieuwe huidverzorgingscrème of supplement wel aan de veiligheids- en wettelijke normen voldoet.
Landbouw
We stipten al aan dat hennep aarde kan regenereren. De plant kan niet alleen gedijen in minder dan optimale omstandigheden, maar ook voedingsstoffen teruggeven aan de grond en zo land voor andere gewassen herstellen. Het idee van regeneratieve landbouw is superbelangrijk, niet in de laatste plaats omdat ruimte en land eindige bronnen zijn.
Het kweken van traditionele gewassen om te voldoen aan de vraag van een toenemende bevolking leidt uiteindelijk tot lagere opbrengsten. Niet alleen is dit niet duurzaam, maar het kan de omgeving, afhankelijk van het gewas, ook meer kwaad dan goed doen. Een gestandaardiseerde benadering van hennepteelt kan landbouwgrond helpen herstellen en tegelijk bieden de vezels van de plant een duurzame voedingsbron voor dieren en grondstoffen voor bouwmaterialen.
De toekomst van wereldwijde standaardisatie van cannabis
De steun voor cannabis van consumenten, overheden, wetgevers en regelgevende instanties blijft maar groeien. En wetende dat bovenstaande voordelen nog maar een glimp van het potentieel van de plant aantonen, kun je vast wel begrijpen waarom.
Toch zijn er nog genoeg obstakels. Hennep-biodiesel is bijvoorbeeld duurder om te produceren dan biodiesel van maïs of suikerbiet. Daarbij maakt het gebrek aan regulering de CBD-industrie ongelooflijk onzeker en de verschillen in productkwaliteit aanzienlijk.
Hoewel wij ook niet alle antwoorden hebben, zou standaardisatie van cannabis wel een gelijk speelveld voor alle partijen creëren. Hoe je wiet ook bekijkt, een wereldwijd uniforme kijk op de plant en gerelateerde producten zou iedereen ten goede komen.